Лятото е сезонът, в който е време да се заредим с витамин D по адекватен и безопасен начин. Ако използваме слънцето правилно и в подходящи часове, тогава няма защо да се страхуваме от вредните ефекти. Важното е да не се допуска изгаряне на кожата. Разбира се, идват на помощ различни масла, кремове, лосиони за външна употреба. Добре е да се подбират най-чистите, от гледна точка на химическо съдържание, продукти. По отношение на вътрешния прием на защита, съюзникът ни е храната!

Науката е признала няколко храни, които след известно натрупване в тялото водят до понижаване на риска от изгаряне и поява на онкологични образования по кожата. Ето някои от тях:

Моркови и авокадо

Почти няма слънцезащитен продукт, в състава на който да не присъстват каротеноиди или бета каротин. Морковите са на челно място по съдържание на бета каротин. Той предпазва кожата от увреждане от свободните радикали. Най-добре работи в комбинация с витамин Е. Авокадото съдържа витамин А и Е, както и дълъг списък от каротеноиди. Така че яжте моркови в комбинация с авокадо за по-здрава и сияйна кожа!

Зелен чай и ягоди

Зеленият чай е един от най-сериозните източници на катехини. Катехините са полифеноли и са номер едно в борбата с неутрализирането на свободните радикали, което ги прави едни от най-мощните антиоксиданти. Какво правят те? Укрепват стените на капилярите и в същото време улесняват усвояването на витамин С. Свързват се със свободните радикали в тялото, токсични съединения, тежки метали. Последните данни от изследвания показват, че катехините спират разрастването на туморите в тялото, особено ефективни са срещу рак на гърдата и предпазват от рак на кожата.

Зеленият чай и ягодите имат в себе си танини – те успокояват кожата след излагане на слънце. 2 чаши зелен чай на ден са достатъчни, за да защитите кожата си. Ягодите, освен да ги хапвате, може да правите и компрес като смачкате няколко ягоди на пюре и поставите върху пострадалите участъци на кожата за няколко минути.

Бадеми

Богати на витамин Е, който предпазва кожата от изгаряне и помага да оздравее, ако има увреждания. Съдържат и кверцетин – антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали. Помага да се запази колагена в кожата и да не се появят бръчки.

Зеленолистни зеленчуци

Зелена маруля, спанак, кейл – богати са на лутеин и зеаксантин. Лутеинът и зеаксантинът са най-важните антиоксиданти, намиращи се в окото, които предотвратяват образуването на свободни радикали. Предпазват окото от вредните лъчи на слънцето. Лутеинът се освобождава при термична обработка в по-големи количества, затова за предпочитане е да се консумира спанак на пара пред суров спанак.

Домати и диня

Доматите и динята имат ликопен, като динята съдържа 40 % повече ликопен от доматите. Той е каротеноид и антиоксидант, неутрализира свободните радикали, образуващи се от прекалено много слънце, намалява възпалителната реакция на тялото при ултравиолетовите лъчи. Лекарите препоръчват да се консумира обработен домат – сготвен или печен, защото ликопенът става по-лесно усвоим.

Списъкът завършваме с нар, цитруси, червено грозде, диня, куркума и ленено семе.

Източник: life.dir.bg