© valeross

В Северозападната част на Деветашкото плато се намират уникалните Крушунски водопади. Те са най-голямата туристическа атракция на Община Летница и годишно се посещават от повече от 150 хиляди туристи. Крушунските водопади представляват травестинова каскада от поредица водопади, които се формират от Крушунската река, протичайки през бигоров терен", каза Красимир Джонев, кмет на Община Летница.

Една от пещерите в Деветашкото плато е Гарваница.

Пещерата Съева дупка се намира на територията на община Ябланица, в близост до село Бресница. Тя е открита преди повече от 200 години. От 1967 година е осветена, облагородена и отворена за посетители.

"Температурата в пещерата е между 7 и 11 градуса, влажността 96 - 99 процента. Дъждовните води минават през скалите и пукнатините, увличат със себе си варовика и така правят тези интересни образувания от тавана към пода - сталактити, от пода към тавана - сталакмити, свързаните пред вас сталактони. В пещерата има и друг вид образувания, наклонения настрани, те се наричат хеликтити. Дълга е 250 метра. Един сантиметър от образуванията се образуват за около 150-160 години. Пещерата е на около 3 милиона години", каза за БНР Георги Георгиев, екскурзовод в пещерата Съева дупка.

Пещерата Съева дупка разполага с няколко зали. Една от тях е уникална концертна зала.

Източник: БНР