На 10 януари в 6:05 часа на гарата в Мездра локомотив е извършил маневра за прикачване към композицията от Враца за София, която на гара Мездра сменя посоката на движение, се казва в официалното съобщение от БДЖ. При подхода на локомотива за прикачване към вагоните, той се е приближил със скорост от 15 км/ч. Когато започнал да намалява скоростта, за да спре преди прикачването, локомотивът се е приплъзнал по релсите следствие на нарушено сцепление между колелата и релсите.

Последвал е удар във вагоните със скорост между 10 и 15 км/ч., при което 126-тонния локомотив е преместил цялата композиция от три вагона с тегло 128 тона на разстояние два метра. Пътниците, които в този момент се стояли прави във влака, са изгубили равновесие и по данни, оповестени в медиите, една жена си е ударила главата.

Нито един от пътуващите обаче, не е подал сигнал към началник влака или към кондукторите. Информацията, че двама служители на перона на гарата, които не са служители на БДЖ, са крещели на хората, остава непотвърдена.

Влакът е продължил пътя си без технически проблем, нито един от пътниците не е потърсил медицинска или друг вид помощ - както веднага след отпътуването, така и след пристигането на бързия влак на Централна гара София в 8:03 минути. Композицията е пристигнала с 33 минути закъснение, което е натрупано по време на самото движение и няма общо със сблъсъка на гара Мездра, твърдят от БДЖ.