Лик е старо средновековно българско селище и е заварено от османските поробители в края на XIV в. с днешното си име. Среща се в османски документ от 1430 г. и в друг документ от средата на XV в. като ленно владение с 26 домакинства. По време на чумните епидемии през вековете на робството, селото се е местило в местността „Селището“, а жителите му се укривали в една пещера в местността „Брусника“.

За името на селото ни има две версии. Според едната името на селото идва от "лико", което се е добивало от кората на липите. Тъй като в околностите на селото са расли много липи, от тях са вземали кората, киснели я във вода и така правели лико, което се е използвало за връзване и правене на въжета-днешния сезал. Поради голямото количество, което са добивали и продавали на турци и българи, хората започнали да го наричат Лик от лико.

Втората версия е, че близо до селото има местност, която изглежда като профил на лице, обърнато към слънцето. Старата дума за лице е лик.

Селото е известно със своите кладенци - Петкина пишура, Руньовски кладенец, Келав кладенец и други, които и днес са източник на животворната течност, въпреки че до някои от тях достъпът е труднодостъпен.

Наред с природните си забележителности, днес с основание лижени се гордеят и с един съдбовен исторически факт – идването на Апостола – Васил Левски, в планинското село през септември месец в далечната 1872 година.

Днес, къщата, в която Левски е отседнал и основал революционния комитет в селото – домът на Нецо Гергов Бояджията, е реставрирана и възстановена от един от наследниците на сърцатия балканджия - инж. Александър Бояджиев.

Но пазейки историческата памет, хората в Лик днес живеят с духа на времето. Имат своите малки радости и ежедневни грижи. За тях разказа кметският наместник Гена Кръстева.

Тя сподели за MediaNews, че за щастие, в селото няма кражби, няма престъпления, но това някак си не стига. Изчезнало е онова чувство на общност и единение, което някога е обединявало хората и ги е правило силни в добро и зло. Въпреки това, всичко, което е във възможностите на един местен управник, все пак се случват и добри неща.

Тя подчерта, че за времето, в което е кметски наместник, са преасфалтирани две улици, има спечелен проект по Програмата„Малки местни инициативи“ за изграждането на беседка и зона за отдих, извършен е частичен ремонт на сградата на кметството. Гена Кръстева допълни, че е заложен ремонтът на още две улици в селото и обновяване на сградата на кметството.

На изпроводяк, тя изрази своето задоволство от успешната съвместна работа с общинската администрация, както и към признателни лижени, които, макар и далеч от родното село, не спират да помагат и даряват средства и време за доброто на селото и за съхраняване на българщината.