д-р Росен Айков
д-р Росен Айков

В становището е записано още: "Управителният съвет на Районната колегия на БЛС - Враца подкрепя колегите си и се обявява против закриването на Отделението по физиотерапия и рехабилитация, създадено още през 1948 г. и доказало с работата си ползата по отношение възстановяване здравето на врачани. В последните 4 месеца отделението е увеличило с 35% оборота си и ако му се даде шанс, би донесло десетки хиляди лева допълнителна печалба от клинични пътеки за МБАЛ”.

Районната колегия на БЛС се обявява и против допускането врачанската болница да остане без отделения по Кардиология, Неонатология, Оториноларингология. Медиците заявяват, че са очевидни щетите за пациентите от закритите вече отделения по Съдова хирургия и Инфекциозни заболявания и болните хора са принудени да търсят помощ в Бяла Слатина и Монтана.

В становището, предоставено на MediaNews от председателя на Районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Росен Айков, става ясно, че позицията на съюза е спешно да се изработи план за дофинансиране на дейностите, а не съкращаване, закриване и задълбочаване на разрухата в здравеопазването на Враца. Лекарите са категорични, че е необходимо да се изработи план за привличане на кадри в Неонатологията и прогнозират, че опитите да се закрият отделения ще доведе до загуба на медицински капацитет в лицето на опитни специалисти.

Управителният съвет на Районната колегия на БЛС - Враца настоява младите да специализират и остават в града и са против свиването дейността на болницата, допускането да изтичат капацитети и авторитети на врачанската медицина. В своето становище медиците заявяват: "Предлагаме съвместни креативни действия и ще подкрепим всяко едно ръководство, което би запазило целостта на МБАЛ "Христо Ботев" и достойната работа и заплащане на нашите колеги. Не можем и не искаме да си представим нашите съграждани да търсят медицинска помощ извън Областния град. Обявяваме се против разрухата и унищожението! "