Имаме договори с НЗОК и за да отчетем, че е направена ваксина, трябва да минат хората през нашите кабинети и да има регистър. Чисто технически са тези неща. Ние се занимаваме само с здравноосигурените не от нежелание да ваксинираме останалите. Не знам да има лекари, които отказват да се включват в този ваксинационен процес“, посочи Брънзалов.

„Ние преди 20-тина дни изпратихме писмо, с което искаме повече конкретика по отношение на ваксинационния план. Трябва да се включват рисковите пациенти с придружаващи заболявания. Трябва да ни се даде отговор на няколко конкретни въпроса, защото много милиони хора са ваксинирани в света, но въпросите от страна на пациенти с придружаващи заболявания са много и с различен спектър“, добави той.

„За жените, които планират бременност няма противопоказания при поставяне на ваксината, но желаем да видим това в официален документ. Масовата ваксинация ще обхване милиони хора. Много от нашите колеги постоянно се появяват и ни дават информация, но тя не е систематизирана още. Трябва ни информация каква е ефикасността на ваксините и какви са очакваните нежелани реакции.

До момента в страната са ваксинирани около 77 000 души и страничните явления са много малко. Странично явление като болка на мястото на убождането и зачервяване е несериозно. На всички нас е поставяна ваксина за тетенус например, където болката е зачервяването са много по-сериозни. Алергичните реакции са несъизмеримо малко.

„Кратката характеристика на всяка една от ваксините е 23 страници. На някои въпроси в нея няма отговори. За да бъдат по-спокойни моите колеги, трябва да им бъде отговорено от научните среди как да процедират при определени заболявания. За да бъде отговорен един лекар, първо той трябва да бъде информиран и да информира и пациента, който трябва да подпише документ за информирано съгласие.

Началото на март трябва да започне масовото ваксиниране. Това е най-важният етап от целия процес, защото до момента бяха ваксинирани само целеви групи. Високият процент ваксинирани ще стане, когато се продължи с процеса на ваксиниране на населението. Има желаещи да се ваксинират.

Ясно е, че този процес ще бъде както досега – общопрактикуващите лекари ще заявят бройката желаещи да се имунизират. Всяка практика сама ще решава спрямо броя и спецификата на желаещите пациенти как ще се случи ваксинирането. Ще има рискове, затова призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове. Много ще зависи и от самите пациенти“, добави той.

По думите му към момента доставките на ваксини осигуряват три вида ваксини, но ваксина на Кембриджския университет като логистика е най-подходяща. Брънзалов посочи, че тази ваксина може да бъде поставяна на всички пациенти. „Ваксината си действа точно определено. Сроковете между първа и втора игла е доста дълъг и това ще усложни процеса на реимунизация и този контингент, на който бъде поставяна, трудно ще бъде издирен за втора игла, но ще направим всичко възможно хората да се явят за поставяне на втора доза“, посочи той.

„Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент. Това е негово задължение. Ние сме изпълнители на медицинска помощ. Не може на пациент да се отказва медицинска помощ. Трябва да е ясно от академичните среди да бъде написано и разпоредено как да действат моите колеги. Лекарят, за да може да обясни на пациента, това става след предоставянето на колкото се може по-голям обем информация.