Останалите тествани продукти, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко. Това означава, че те на практика са смес, въпреки че са обявени за овче сирене.

"Тази очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват"овче сирене" по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта", подчерта председателят на управителния съвет на "Сдружението за достъпна и качествена храна" Андрей Велчев.

Той посочи, че става въпрос и за нарушение на принципите на конкуренцията, защото към момента един литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.

Според Сдружението част от решението на проблема е приемането на отраслов стандарт, който да се спазва доброволно. Държавата, в лицето на БАБХ и КЗП, обаче трябва да изиграе решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.

Припомня се, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.

Велчев настоя за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни.