„Въпреки всички усилия, които полагаме, резултатите не са такива, каквито искаме. Всеки един случай касае човешки живот, които променя живота на цели семейства – това е много отговорна работа“, коментира вътрешният министър. "

За 2018 г. при 6 684 тежки пътни произшествия в страната загиналите са 611 човека, близо 8 500 са били ранени. Тези цифри са наистина тревожни, това не е резултатът, който трябва да бъде постигнат“, посочи той, като обясни, че все пак пътните инциденти за миналата година са по-малко в сравнение с тези през 2017 г.

”Контролът е многократно засилен“, обяви Маринов.

„Предвижда се създаване на център за обработка на нарушенията на пътя, който ще повиши 50 % ефективността на служителите в МВР“, съобщи министърът и поясни: "Центърът ще има ефект върху корупционния натиск, защото данните ще се обработват от софтуер. Центърът ще даде възможност на колегите да стоят повече на пътя, защото сега той генерира нарушения и след това трябва да ги преработи".

„В МВР се работи по изпълнение на плановете, които сме си заложили. Технологично обновяване на структурите, които контролират движението по пътищата - закупуват се нови камери, които генерират за превишаване на скоростта, както и за нарушения“, поясни той. „Предстои закупуването на още технически средства. Важна стъпка, която би подобрила нашата работа е създаване на единен център за обработка на нарушенията. Процедурата вече е в действия към своя краен финал. Надяваме се след успешно преминаване по процедурите за обществено обсъждане да започне изграждането на този център“, обясни вътрешният министър.

Обсъжда се и закупуването на скоростни джипове, които ще снимат по магистралите. Снимки ще се правят и от немаркирани коли, които ще следят за скоростни нарушения по магистралите.

„Последният месец бележи едно тревожно повишение на пътно транспортните инциденти. Статистиката показва, че това са предимно млади хора – причините са несъобразена скорост, недобро владеене на превозното средство, удари край пътни дървета, челни сблъсъци, което показва, че имаме проблем с обучението на младите хора“, добави още Младен Маринов.