Обикновено акцията протича на три етапа. През първата седмица ще се следят велосипедисти и каруци. Те трябва да бъдат видими и в тъмната част на деня с отразители и на животинската тяга и на каруците.

По време на втория етап от 11 до 20 -ти ноември на фокус ще бъде безопасността на пешеходците, а при третия дали автомобилите да са подготвени за движение при зимни условия.

От 1 ноември допълнителни патрули на КАТ ще извършват проверки в цялата страна. Униформените ще следят доколко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия.

Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите.

В СБА - Монтана правят безплатни прегледи на фаровете и дават съвети за движението при зимни условия.

При нарушения ще бъдат налагани санкции.

Най-опасните участъци през зимата в област Монтана са коридор Е-79 - пътя Горно Белотинци- Монтана, където в пъти e увеличен трафика на преминаващи МПС заради Дунав мост 2, също републиканския път от Монтана до Лом и на прохода Петрохан. Най-много катастрофи стават в района на село Смоляновци и към Добри дол, където е забранено движението на камиони над 12 тона.

При усложнена зимна обстановка се включват всички сили на „Пътна полиция“, увери ст. инспектор Кирилов.