По време на заседанието кметът Каменов предложи да бъде избран на конкурсен принцип "Най-патриотичният клас” абитуриенти. Като награда и признание учениците от избрания клас ще посетят местата в Румъния и Украйна, в които е живял, преподавал и творил Христо Ботев. Тъй като абитуриентските балове съвпадат с Ботевите дни, градоначалникът предложи младежите да обърнат повече внимание на патриотизма, а не на бляскавите тоалети и кръшните ритми.

"Смятам, че ние като представители на Ботевския организационен комитет, като публични личности, като родители имаме изключително важната роля да направим промяна и да предложим на нашите деца провокативна идея. По този начин да бъдат патриотично мислещи, отговорни и съпричастни към своето училище, град и традициите на своя край", каза кметът, мотивирайки своята патриотична оферта към абитуриентите.

Присъстващите на заседанието директори на учебни заведения приеха кметската идея и заявиха, че ще съдействат активно за нейното осъществяване. Каменов обясни, че ще осигури финансиране на екскурзията, без да натоварва бюджета на Ботевския организационен комитет.

Тази година Ботеви дни ще бъдат открити на 26 май. Програмата ще започне с ден по-рано, за да не се дублират проявите във Враца с тези в Козлодуй.