С проекта се предлага да се създадат общо 14 трасета за алпийски ски-спорт и 6 основни лифтови съоръжения. Общата дължина на пистите по проекта за ОУП е 15 948 метра с обща площ 708 096 кв. м. Процентът на пистите спрямо общата площ на ТСЗ Миджур 11,94%. Общият капацитет на пистите и съоръженията е 4718 души, което, според намеренията, гарантира оптимално съотношение между писти и съоръжения.

Планът предвижда общата застроена площ на всички лифтови станции да бъде 4432 кв. метра, а общата застроена площ на обектите за хранене и обслужване да е 5492 кв. метра.

За обучение на децата и начинаещите скиори се предвижда създаването на 3 учебни плаца.

Предвидени са паркинги на две места - буферен извън туристическата зона и 2 паркинга на входа на туристическата зона в м. Мандра.

Предложената система за технологично заснежаване ще може да осигурява цялостно заснежаване на всички предвидени с ОУП ски писти от 900 до 2000 м. н. в. Системата се състои от водохващане, помпена станция, тръбна мрежа, разпределителни шахти и „оръдия” за сняг.

От началото до края си пистите преминават през площи, включени в границите на двете защитени зони - “Западна Стара планина и Предбалкан” по Директива 92/43 за опазване на хабитатите и “Западен Балкан”, по Директива 2009/147 ЕЕС за опазване на дивите птици.

Жалбата на Асоциацията на парковете в България с председател Тома Белев срещу екологичната оценка на ТСЗ „Миджур“ е, че с този проект се поставя в риск опазването на някои природни местообитания и на дивата флора и фауна.

Източник: actualno.com