Новия модел ще лиши голяма част от населението от достъп до правосъдие. Общо известно е, че региона ни все повече се обезлюдява и икономически обеднява. Населението е изключително застаряващо, трудно се придвижва и няма възможност за допълнителни транспортни разходи. Голяма част от населените места, попадащи в обхвата на Районен съд – Белоградчик отстоят на повече от 90 км от град Видин в планински и полупланински район с влошен социално-икономически и демографски статус.

Районен съд Белоградчик обслужва населението на общините Белоградчик, Чупрене, Ружинци и част от населението на община Димово. Закриването и превръщането му в Териториално отделение на Районен съд –Видин ще забави процеса на разглеждане и решаване на делата, както се получава и сега с преписките на прокуратурата. Исковите молби ще се подават в деловодството на и ще се администрират от Районен съд-Видин. Това забавя процеса на разглеждането им, особено що се касае до бързите производства.

Планираната съдебна реформа не намира оправдание в специфичните обществено-икономически условия у нас и няма да направи правосъдието нито по-евтино, нито по-достъпно, не съответства и на дългогодишните традиции на правораздаването в страната ни. Предвижданата реформа ще отдалечи правосъдието от българските граждани.

Районен съд Белоградчик има своето обществено значение и евентуалното му закриване ще наруши интересите на гражданите на общината и в региона.

В становището си Б. Николов – кмет на общината Белоградик, акцентира че не следва държавните институции да абдикират от основната си функция да осигурят реален достъп на населението до правосъдие. Като подчертава, че има надежда да бъде правилно разбран за извършване на коректен анализ на ситуацията и да не се прилага конкретната реформа в съдебната система.