© Петя Илиева

Изявените български спортисти Йордан Йовчев, Ивет Горанова и Станимира Петрова, както и актьорът Мариан Бачев връчиха наградите в четирите категории – „Доброволец“, „Доброволческа мисия“, „Хуманитарна инициатива“ и „Доброволческа организация“.

Победител в категория „Доброволец“ стана Стела Илиева, която през 2023 г. участва в множество благотворителни кампании, културни и спортни събития. Второто място зае Николай Неделчев – активен доброволец към Младежки дом Русе, а трети се нареди Виктор Цветанов – координатор в Български младежки Червен кръст, отговарящ за екип от над 700 доброволци.

Наградата за „Доброволческа мисия“ отиде при клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“, подпомогнал ремонтните дейности по вътрешната част на най-красивия манастир в Искърското дефиле - Черепишки манастир „Успение Богородично“. Те получиха и още две награди в категориите „Доброволческа организация“ и „Хуманитарна инициатива“.

По повод признанието ръководителят на клуба Петя Илиева благодари от личния си профил в социалните мрежи:

"Честният труд и достойните дела извън училище са доказателство за реалния успех! Уважение, почит и похвала за вас скъпи ученици и доброволци от клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“! Разбира се, за получаването на наградата, бихме искали да благодарим и на хората, които съвместно с нас извършваха благородни дела Пенсионерски клуб "Златица" с. Зверино, Кметство Зверино и кмета Стоян Петров, Борис Кръстев, учители и родители. Но най-много благодарим на г-жа Наталия Христова-Горанова за непрекъснатата подкрепата и съпричастността към нашите дейности. За това, че стъпка по стъпка постигнахме малка победа към доброто и добрия пример! Нашата мисия е да отделяме от личното си време да бъдем добронамерени и любящи и ще получим каквото сме заслужили."

В топ 3 място намериха доброволците от Планинско спасяване – област Пазарджик, които участваха активно в събирането и изпращането на хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, и неформална група #Жените_От_Малкия_Град, реализирали редица инициативи, свързани с на правата на жените.

Големият приз за „Хуманитарна инициатива“ спечели Националната асоциация на доброволците в Република България. През 2023 година организацията участва активно в редица бедствени ситуации и произшествия – хуманитарна криза, горски пожари, наводнения, земетресения и др. Наградата за второ място заслужи инициативата „Прави добро, бъди добър и ЦСКА заедно за децата на България“, организирана от Мая Методиева – учител от Враца. Тя локализира стотици деца в неравностойно положение, които не могат да си позволят най-основните ученически пособия. През тази година деца от футболната школа на ЦСКА се включиха активно в събирането на средства и закупуването на раници, оборудвани с абсолютно всички необходими материали за един ученик, с които зарадваха деца от селата около Враца. Третата награда заслужи клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ с инициативата „Да подадем ръка на хора и деца в нужда“. През цялата година доброволците от клуба организираха редица благотворителни инициативи.

Отличията за „Доброволческа организация“ спечелиха Младежки парламент Русе, „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ и Доброволци за рециклиране на пластмаса – София.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев присъди и три специални приза. За цялостен принос в сферата на доброволчеството бе отличена Асоциация „Докосни Дъгата“. Наградата за благотворителност в спорта отиде при сдружение „Футбол с кауза“, а специалния приз за изявен младежки доброволец бе връчен на Денислава Колева. Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева благодари на всички доброволци за отдадеността и добрия пример. „Нека правим добри дела отново и утре, и вдругиден. Българинът е добър по душа, затова имаме толкова много доброволци“, подчерта проф. Дашева навръх Международния ден на доброволеца.