При това става дума само за междинни данни от операция, която започна веднага след трагедията на столичния булевард "Черни връх". При нея мъж с "Ауди" причини смъртта на две напълно невинни млади жени. За случая обвинение получи Георги Семерджиев, за когото МВР и прокуратурата обявиха, че е установено, че е шофирал под въздействието на наркотици.

После се оказа, че той е хващан да управлява автомобила си след употреба на наркотици и месец по-рано, но по някакъв странен начин е успял да избяга от полицаите, които са го арестували в Студентски град.

Веднага след случая на бул. "Черни връх", тръгнаха масирани акции и проверки на пътя, след които бе обявено дори, че всеки трети проверен за наркотици се е оказал положителен. Отделно десетки отказваха да бъдат тествани. Като се има предвид, че тестовете, с които разполага пътната полиция не са много и не се проверява всеки спрян по някаква причина водач, то със сигурност числото на дрогираните водачи на пътя е в пъти по-голямо от официално провереното и доказано от МВР.

Сега бе обявено, че проверените превозни средства от началото на операцията са над 370 000. До момента са съставени повече от 100 000 фиша и над 29 000 акта за административни нарушения.

Според статистиката на МВР, от началото на годината броят на тежките катастрофи е 4051. Загиналите в пътни инциденти за този период са 327, а ранените - 5164. След всички кампании, масирани операции, акции и проверки, накрая се оказва, че починалите в катастрофи през 2022 г. са със 17 повече от тези за същия период през 2021 г.

Малко след встъпването си в длъжност служебният вътрешният министър Иван Демерджиев разпореди 13 мерки, част от тях предвиждат включването на около 8500 служители в осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а за основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т. н. "линеен подход".

Мерките предвиждат завишаване на контролната дейност в населените места по отношение управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи, както и повишен контрол, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.

Започна и специализирана полицейска операция, чиято цел е спазване на Закона за движение по пътищата. Проверките се извършват по метода широкообхватен контрол. Целта е да се проверят максимален брой водачи и превозни средства. Планирано е проверките да се правят регулярно всяка седмица на територията на различни областни дирекции на МВР в страната. Целта не е да се глобяват хората, а да се запазят човешки животи, обяви по Нова тв Алекси Кесяков, съветник на служебния министър на вътрешните работи. Служителите на МВР ще трябва да познават контингента на територията, на която работят, и ще следят за безопасността на движението.

Що се отнася до автомобилите на Пътна полиция, които ще се включват вътре в трафика и движението, Кесяков обясни, че те засега ще са обозначени. "Целта е ако тръгнете от тук към другия край на България, да не може да минете, без да срещнете такъв контролен патрул", обясни той. Ще се извършва контрол и на местата, където се паркират тежкотоварни автомобили. При потегляне ще се проверяват водачите за употреба на алкохол.

Ще се засили и контролът в населени места, в които от години има хора, които шофират без книжки или нерегистрирани превозни средства. Работна група пък подготвя мерки за безопасност, които ще бъдат представени на Министерския съвет през септември.