По време на лагера нашият отбор ще изиграе две контролни срещи. На 1-ви ноември (сряда) от 18:00 тимът ни ще премери сили с домакините от CSV 70 Vesoul, участник в Лига Национал 1 (трето ниво), а на 3-ти ноември (петък) от 20:00 часа ще срещне състезаващият се във второто ниво на френския хандбал (т.н. Пролига) – Grand Besancon Doubs Handball.

В състава за лагера са включени 16 хандбалисти – десет от българското първенство и шестима, играещи в чужбина. Заедно с тима ще бъде и Георги Андреев, който е ръководител на отбора и отговорник за националните отбори в мъжко направление към БФХ.

Целта на лагера е да се продължи развитието на този отбор и основата, която започна да се изгражда преди около 2 години. Идеята е към опитните състезатели да се включват все повече хандбалисти от младото поколение, което е и бъдещето на българския хандбал.

„Могат да се направят много неща в помощ и за развитието на българския хандбал. БФХ полага огромни усилия да подсигури всичко необходимо за отбора и за това да се развива хандбалът в нашата страна, но пътят е много труден и изисква сериозно финансово обезпечаване. Въпреки всички трудности, пред които сме изправени, аз смятам, че стига да сме сплотени, това, което ще се случи във Франция, може да се случи във всяка една държава, стига все повече хора да проявят инициатива да помогнат. Времената са трудни за всички, резултатите не са задоволителни, но ако сме обединени и следваме целта, която сме си поставили, а именно – да върнем българският хандбал на нивото, което му приляга, то това неимоверно ще се случи. Българите сме доказали, че за нас няма невъзможни неща! – сподели селекционерът на представителния ни тим Илиян Василев.

Целта ни е да побеждаваме, но не винаги това е най-важното. В момента работим по изграждането на един млад и боеспособен отбор, който в близко бъдеще да представи България по достоен начин на петия IHF Men’s Emerging Nations Tournament през 2025-та и в квалификациите за EURO 2026“, допълни специалистът.

Планът на треньорското ръководство е по време на следващите събирания на отбора да бъдат подсигурени още контролни срещи с представители на различни школи на световния хандбал, което ще помогне на играчите да придобият по-голям опит и същевременно да подобрят своята техническа подготовка.

Източник: bulgarianhandball.bg