Държавата с най-стар автопарк в Европейския съюз е Полша. През 2020 г. цели 40% от всички регистрирани коли в страната са на над 20 години, сочат последните данни на европейската статистическа служба Евростат. На второ място се намира Естония с дял от 33%, докато третата позиция остава за Финландия, където 28% от колита са на над 20-годишна възраст.

Ако се вземе предвид делът на колите на над 10-годишна възраст (т.е. включително тези на над 20 г.), подреждането става леко по-различно. Страната с най-висок дял на колите на над 10 години в ЕС е Литва - цели 81%. Следваща в класацията е Румъния (80%), а Полша се нарежда на трето място (78%). В изследването обаче не са предоставени данни за България, Гърция и Словакия. За да разберем къде би се нареждала страната ни, която е пословично известна със стария си автопарк, то нека погледнем друго изследване.

Според проучване сред интернет потребителите в България на компанията за пазарни изследвания Nielsen, 78% от респондентите заявяват, че колата им е на повече от 10 години, докато едва 14% отговарят, че автомобилът им е на по-малко от 5 години. 18% пък притежават автомобил на възраст между 6 и 10 години.

В този контекст не е изненада, че по-голямата част от колите, притежавани от респондентите, са втора употреба, посочват от компанията. Така, ако вземем предвид горепосочените данни, страната ни би се наредила на приблизително 3-то място в ЕС по най-висок дял автомобили на над 10 години, непосредствено след Литва и Румъния, като би споделяла един и същ резултат с Полша. Трябва да се отбележи, че методологиите на двете изследвания са съвършено различни, което означава, че данните не бива да се приемат като коректно сравнение, а по-скоро като илюстрация, къде сравнително се намира България на фона на останалите страни.

Източник: actualno.com