© Община Мездра

Мездра е един от градовете, които позиционираха Шишеяд-и, с което местният партньор в лицето на Община Мездра направи първата стъпка към насърчаване на гостите и жителите на града да събират разделно използвани пластмасови бутилки до 3 литра, за да бъдат рециклирани. Арт инсталацията е позиционирана срещу сградата на Общинската администрация (до РЕП-а).

"Малките стъпки водят до големи промени. Очакваме нашите съграждани да са готови за малки промени в своето ежедневие, с които да спомогнат да живеем по-чисто, подчерта по този повод Георги Гергов, главен експерт „Опазване на околната среда“ в Община Мездра. Подобни кампании могат да променят отношението ни към околната среда и да засилят споделено чувство на отговорност към нея. Въпрос на време и натрупване на положителни примери е това да се случи.”

Събраното количество пластмаса ще бъде върнато за рециклиране от организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „ЕКОПАК - България" АД.

"Понякога на нас, хората, ни е трудно да направим връзката между своите ежедневни навици и последствия от тях. Нужни са различни подходи и решения за всеки един човек, тъй като и причините за това са различни, смята Ласка Ненова от сдружението координатор на кампанията BG Бъди активен. Например, някои могат да бъдат подтикнати, ако виждат рециклирането като дейност с добавена стойност, други - чрез глоби и санкции, а трети - чрез изграждане на удобна инфраструктура за рециклиране. Нашето сдружение се стреми да намери повече решения за увеличаване нивата на разделно събиране и рециклиране в ежедневието на всеки от нас.”

© Община Мездра

Като партньор на кампанията "Искам да съм полезен… Рециклирай ме!" през 2022 г. се присъедини и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), а целта, която са си поставили организаторите, е да бъдат събрани минимум 20 000 килограма пластмасови бутилки, които да бъдат предадени за рециклиране.

"PET пластмасата може да се рециклира многократно. Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България подкрепи кампанията, защото вярваме, че всяка опаковка може да бъде върната, рециклирана и повторно използвана за производството на нови бутилки“, сподели Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

Към момента в кампанията са се включили повече от 20 населени места, в които Шишеяд гостува на различни партньорски организации – общини, учреждения, НПО формирования, бизнес организации.

"Искам да съм полезен… Рециклирай ме!" се осъществява като част от pроекта "Партньорство за красива и чиста България", който се реализира с подкрепата на Фондация Кока Кола.