Авторите на изследването обясняват, че многобройните показатели за сърдечно-съдовото здраве, включително сърдечната честота и кръвното налягане, са склонни да се влошават през седмицата, когато хората спят само по пет часа на нощ. Важно е да се отбележи, че опитите за наваксване на съня през уикенда в крайна сметка са недостатъчни, когато става въпрос за нормализиране на тези показатели, съобщават изследователите.

"Само 65% от възрастните в САЩ спят редовно препоръчителните седем часа на нощ и има много доказателства, че тази липса на сън е свързана със сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план", казва Ан-Мари Чанг, доцент по биоповеденческо здраве и съавтор на изследването.

"Нашето проучване разкрива потенциален механизъм за връзката, при който достатъчно количество удари върху сърдечносъдовото ви здраве, докато сте млади, могат да направят сърцето ви по-предразположено към сърдечносъдови заболявания в бъдеще."

Изследователите са събрали 15 здрави мъже на възраст между 20 и 35 години, които да участват в това 11-дневно болнично проучване на съня.

През първите три нощи на всеки от тях е позволено да спи до 10 часа на нощ, за да се установи базовото ниво на съня. След това, през следващите пет нощи, сънят на всяко от лицата е ограничен до пет часа на нощ, последвани от две възстановителни нощи, в които отново им е позволено да спят до 10 часа. За да оценят въздействието на промените в съня върху сърдечносъдовото здраве, авторите на изследването измерват сърдечната честота и кръвното налягане в покой на всеки два часа през деня.

Професор Чанг отбелязва, че проучването е уникално с това, че измерва сърдечната честота и кръвното налягане многократно през деня за цялата му продължителност, което позволява на изследователите да отчетат всички ефекти, които времето през деня може да окаже върху сърдечната честота и кръвното налягане. Например сърдечната честота е естествено по-ниска, когато се събуждаме по-късно, така че измерването ѝ многократно може да отчете тази разлика.

Изследователският екип, включващ Дейвид Райхенбергер, дипломант по био-поведенческо здраве в Пенсилвания, открива, че сърдечният ритъм се увеличава с почти един удар в минута с всеки следващ ден. По-конкретно, средният начален сърдечен ритъм е бил 69 удара в минута, а в края на изследването на втория ден от възстановяването достига почти 78 удара. Систоличното кръвно налягане също се повишава. В същото време средното изходно систолично кръвно налягане е 116 mmHg (милиметър живачен стълб), а в края на периода на възстановяване е почти 119,5.

В заключение проф. д-р Чанг добавя, че може да са необходими много дълги времеви периоди, за да се възстановим след многобройни, последователни нощи на лош сън.