Здравите хора се съветват да консумират не повече от 30 грама ядки на ден. Диетолозите обясняват, че това е висококалорична храна. Поради мазнините средното съдържание на калории е 650 килокалории на 100 грама тегло. Ежедневната препоръчителна порция ядки в диетата на здрав възрастен е приблизително 20-30 грама. При печене на ядки съдържанието на калории се увеличава, а съдържанието на хранителни вещества в тях намалява

Орехите не са напразно под форма, която прилича на мозъка: те съдържат основни омега-3 мастни киселини, полифеноли, витамин Е, които спомагат за подобряване на паметта и концентрацията. Поради успокояващия ефект мастните киселини в орехите намаляват ефекта на нервно напрежение и стрес, желязото помага за борба с анемията и анемията, а цинкът и йодът са полезни за кожата, ноктите, косата и щитовидната жлеза. Но хранителната стойност и съдържанието на калории в ореха могат да ви изиграят жестока шега. 100-грамовата шепа по своята хранителна стойност надхвърля дори литър мляко 3,2% - 654 kcal срещу 600 kcal. Хората със затлъстяване трябва да бъдат особено внимателни към тези цифри.

Ядките, въпреки наличието на мазнини, понижават нивото на "лошия" холестерол. По този начин, според изследователи от много страни, редовната консумация на ядки от хора на възраст 60–70 години намалява риска от атеросклероза и други сърдечни заболявания.

Всякакви ядки са противопоказани за хора, страдащи от алергии, подагра и стомашно-чревни проблеми. При отслабване е позволено да се ядат от пет до десет ядки на ден, отбелязва лекарят.

Източник:actualno.com