Ако сте стартирали деня си с чаша кафе или овесени ядки с мляко, това ще ви държи бодри до обяд. След това силите ще започнат рязко да ви напускат.

Същото важи и ако сте обядвали предимно въглехидрати. Една порция диетична зеленчукова салата ще се погрижи за талията ви, но ще "изпие" енергията ви доста бързо. Това е така, защото въглехидратите предизвикват внезапен скок в нивата на кръвната захар, от което се чувстваме бодри и енергични. Този ефект обаче трае 2-3 часа, след което тялото се нуждае от повторно презареждане.

Но дори да закусите обилно, а на обяд да комбинирате въглехидрати с протеини, както гласи правилото за здравословното хранене, все пак можете да изпаднете в капана на сънливостта и изтощението в следобедните часове.

Храненето повишава вътрешната температура на тялото. Докато тялото храносмила приетата храна, метаболизмът повишава градусите за известно време. След 3-4 часа, когато обработката приключи, температурата отново се понижава. Това дава сигнал на мозъка да освободи мелатонин – хормон на съня, който ни кара да се чувстваме уморени и сънливи.

Източник: dnes.bg