"На младежите в неравностойно положение в училището, което посетихме, се дава възможност да избират различни професии като кулинарство, градинарство, фризьорство, помощник в хотел. Учебното заведение притежава отлична материална база и в зависимост от интересите на младежите те се насочват към професии, с които най-добре могат да се справят. Едновременно с професионалните умения те се учат как да рециклират, как да пазаруват, имат уроци по танци, музика и театър", обясни Калина Христова.

Тя акцентира върху факта, че възпитаването на полезните умения е изключително важна част от подготовката на младежите със специфични потребности за бъдещия им самостоятелен живот и по време на посещението специалистите от Враца са обогатили опита си за работа с "различните" деца у нас.

Психолозите от Враца са участвали заедно с децата с увреждания в подготовката на костюми от рециклирани материали за дефиле, организирано за запазване на пчелите, както и в кулинарни и драматични работилници. По време на посещението е проведен форум на театрите от специалните училища в Полша. Сцената на форума е предоставила на младежите в неравностойно положение изключителни емоции, атмосфера на приятелство и самочувствие, че могат да преодоляват различията с другите и да се чувстват пълноценни.