© Община Берковица

Домакин на събитието бе Агрономическия факултет на Университета в Крайова, а организатор – „Агенция за регионално развитие и Бизнес 2000“ по проект „Мрежа за устойчиво използване на природното наследство и ресурси в трансграничния регион“. Възможностите за обучение и квалификация представи най-старото професионално училище в областта заедно с различни институции и обекти от Северозапада, предлагащи туристически услуги. Бе направен контакт с румънските общини и обсъдени възможностите за общо участие в трансгранични проекти и Еразъм+.

Мобилното приложение „NATURE IN HAND“ може да се ползва и без наличие на интернет, след като бъде свалено от мрежата със специален код. То играе ролята на навигатор – чертае маршрути по избор и дава информация за природните обекти, хотели и ресторанти, както и любопитни факти за посетителите в района. Мобилно приложение дава информация за природните забележителности в Северозападна България, включително и Вършец, и съседните области в Румъния. Разработени са 7 проучвания „Природно наследство“ за областите Монтана, Видин, Враца и Плевен в България и Долж, Олт и Мехединци в Румъния, в които са отбелязани най-важните и достъпни за туристите природни обекти.

© Община Берковица

Акцент в разработването на проекта е мобилното приложение „NATURE IN HAND“, което може да се изтегли безплатно от Apple App Store и Google Play. Ученици от школото участваха преди време и в представяне на основния продукт, създаден по проекта – мобилното приложение „NATURE IN HAND“.