Защо е важно да се погрижим за тялото си след физическо натоварване?

Независимо дали тренираме с цел изграждане на мускулна маса или с цел отслабване, всеки експерт в сферата ще потвърди, че тези фитнес и спортни режими вървят ръка за ръка с подходящото хранене. А моментите веднага преди и след физическо натоварване са най-важните за постигането на желания от нас ефект. След изгаряне на калории и разкъсване на мускулни влакна е изключително важно да захраним организма си с правилните съставки, които да изградят по-силни мускули и да ни дадат достатъчно енергия за да може метаболизмът да функционира ефикасно. За тази цел, храната с високо съдържание на протеин като протеинови шейкове или други подходящи храни трябва да се консумира веднага след тренировка. Всъщност тя е също толкова важна, колкото и самата тренировка, защото без нея ефектът би бил нулев. Ако ядем достатъчно протеин след физическо натоварване и пием достатъчно вода, това също може да намали и ефектите от мускулна треска.

Как протеините помагат на тялото ни?

Протеинът е основният компонент, необходим на тялото ни за изграждане на нови клетки. Той е изцяло незаменим, защото дори и да не тренираме, тялото ни непрекъснато обновява клетките си и има нужда от протеин за да функционира правилно. Затова той е изключително важен за подрастващите, както и за бременните. Също така, той е и ключов при спортистите и ходещите на фитнес. Изграждането на силни мускули се разделя на два етапа. Първият се случва по време на тренировката, когато ние разкъсваме мускулни влакна. Но моментът, в който всъщност изграждаме мускули и ставаме истински по-силни, не се случва по време на физическото натоварване, а след него. То се случва, когато организмът ни обработва храни с протеин и използва тези вещества за да замести разкъсаните мускулни влакна с по-силни такива.

Източници на протеин

Естествени източници

Естествените източници на протеин идват от храненето ни. Те са незаменими и е важно да присъстват в диетата на всеки човек, независимо дали спортуват или не. Това са предимно меса, риби, яйца, млечни продукти, ядки и зърнени култури. Тези храни са основата на добрия хранителен режим за хората, които тренират и се препоръчва да се консумират след физическо натоварване с цел по-бързо възстанояване.

Протеин на прах

Протеинът на прах е най-популярният източник на протеин веднага преди и след тренировка. С причина всички се обръщат към него и най-вече хората, които градят релеф и мускулна маса. Това е защото протеинът на прах е синтезиран начин да се набави възможно най-концентрирано съдържание на протеин, което организмът да може да обработи максимално ефикасно. Чрез протеин на прах, спортуващите могат да са сигурни, че приемат достатъчно протеин за да подхранят мускулите си след тренировка, както и че не го смесват с въглехидрати или други хранителни групи, които да забавят и осложнят усвояването на протеина от организма. С този протеин най-често се правят шейкове с вода, мляко и други съставки по желание като плодове за вкус и набавяне на полезни компоненти. Той може да бъде пхеничен или растителен и често се продава овкусен с аромати като шоколад, ванилия, карамел и други.

Протеинови сладкиши

Ако си мислите, че протеиновите храни са само меса, яйца, млечни и всякакви други солени храни, това далеч не е цялата истина. Има ред начини да си хапваме сладичко и паралелно с това да си набавяме и протеин. Един от тях е с помощта на протеините на прах, които спокойно можем да добавяме в някои десерти като палачинките. Протеиновите палачинки са популярна част от фитнес режимите дори на филмови звезди, така че и на нас вероятно ще ни харесат. Към тях можем да добавим и малко черен шоколад, който е полезен за организма и няма да навреди на диетата. Десертите с ядки също са добър източник на протеин, особено фъстъченото масло, с което можем да си приготвим всякакви вкусутии. Тук дори не включваме плодовите салати със скир, които са една перфектна протеинова и свежа закуска. А има дори и веган опции сред протеиновите сладкиши като сладки с бадемово масло или какаов крем и много други. За да съберете още идеи и да си набавите вкусни протеинови продукти, можете да посетите Be Fit.