Още древните гърци са открили успокояващите свойства на чая от лайка. Днес фитотерапевтите го препоръчват като изпитано средство за овладяване на стреса. Топлата вана с аромат на лавандула, лечебна дилянка и лайка, Витамин Ц и билката женшен, са другите добавки, които помагат в борбата със стреса.

Друг клинично изпитан метод е медитацията. 10-20 минути на ден на удобно и спокойно място, помагат на човек да се освободи от напрежението и да се отпусне. Слушането на приятна и любима музика е доказано, че понижават пулса, кръвното налягане и дори нивата на хормоните на стреса.

За да се справите с напрежението и тревожността, отделяйте най-малко по 20 минути на ден за аеробни упражнения. Физическата активност стимулира отделянето на ендорфини - хормоните на доброто настроение.

Ограничете консумацията на алкохол, кофеин и рафинирана захар. Ако пушите, откажете цигарите. Тези фактори отключват т.нар. реакция на "борба или бягство" и провокират сърцебиене, треперене, изпотяване на дланите, безпокойство и раздразнителност.

Намерете си хоби. Независимо дали ще се занимавате с градинарство, с плетене или с редене на пъзели. Всяко занимание, което ви е приятно, ви откъсва от ежедневието и ви помага да овладеете стреса.

Източник: 1001 домашни лека