Спасяването на живот не е толкова трудна задача, стига човек да знае как да реагира.

Какво да предприемете, ако някой пред вас припадне (най-често се случва от рязко спадане на кръвното, стрес, неприятни гледки като кръв или хронично заболяване).

Ако забележите, че човекът се свлича, трябва да се опитате да го хванете и внимателно да го сложите на земята. В противен случай може да се нарани при падането.

Запазете спокойствие и подложете нещо под стъпалата му – дреха, папка, голяма дамска чанта. Това ще осигури кръвоснабдяване на мозъка, защото повдигането на краката ще върне кръвта нагоре по тялото. Всъщност хората припадат именно, защото им липсва достатъчно кръвоснабдяване на мозъка и с припадъка тялото си осигурява необходимото количество кръв в горната част.

Отворете прозорците и вратите, за да влиза чист въздух. Ако сте на открито, вейте в лицето на човека с лист хартия или друго подходящо. Разхлабете коланите, ризата, шала – всички стягащи шията и гърдите дрехи, за да може човека да диша спокойно.

Може да напръскате човека с малко студена вода. Идеята на тази стъпка е, че ще се свият допълнително периферните съдове, ще се повиши периферното съдово съпротивление, което ще покачи артериалното налягане и ще се подобри кръвообращението. Ако до 1-2 минути човекът не дойде в съзнание, трябва да се обадите на 112. В никакъв случай не се опитвайте да местите човека, дори да е припаднал на студено, мръсно и т.н.

Източник: edna.bg