Припомняме, че в завода основно са утилизирани гръцки боеприпаси. А в началото на лятото бяха прочетени оправдателни присъди от Видинския окръжен съд - и за четиримата обвиняеми. Бившият собственик на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство, бяха оправдани по всички обвинения. Има обаче и друга инстанция – Софийският апелативен съд.

Обвинителният акт е написан така, че няма начин да се докаже вина, категоричен е Димитър, баща на един от загиналите в експлозията – Михаил. Във взрива загина и синът на собственика на завода – Валери Митков. Държавата няма капацитет да се справи с проблема, уверен е Димитър. Той е убеден, че въобще не сме застраховани от нов такъв инцидент и се усъмни, че някои от камионите, които сега ще возят мините, са пригодени за такава задача.

Още през 2015 година управляващите от ГЕРБ не позволиха промяна на Закона за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси, с която да бъде забранен вносът на мини от чужбина за утилизиране в България. В поправката отпреди 3 години беше записано, че касетъчни боеприпаси и противопехотни мини ще се унищожават чрез взривяване, изгаряне и "утилизация с необратимо преобразуване чрез разснарядяване на отделни съставни елементи с последващо използване на отпадъчните взривни вещества, празни опаковки и метали".