Припомняме, че на 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини в завод "Миджур" при Горни Лом живота си загубиха 15 души – 13 мъже и две жени, от тях 11 са работници, които са били на смяна и 3-ма са от ръководството на дружеството. Сред загиналите беше синът на Валери Митков. При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота, предаде Фокус.

По това време "Миджур" е собственост на фирма "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.

Ще обжалваме присъдата по делото за взрива в завод "Миджур", при който загинаха 15 души, каза след приключването на четенето на присъдата Мирослав Костов, който е прокурор по делото. Костов заяви, че в 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

"По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид", заяви Мирослав Костов.

Делото досега преминава при сериозни скандали - с искане за отвод на прокурор Мирослав Костов, защото е позволил унищожение на над 1500 мини, които, според него, не били доказателство по делото. Костов не е допуснал на първото заседание и Димитър Димитров, баща на един от загиналите при експлозията - Михаил. Това е станало, макар съдът да е разрешил присъствие.

Видинският окръжен съд остави мярката „подписка“ и към четиримата обвиняеми. Те нямат право да напускат страната до окончателното произнасяне за делото за взрива в завод "Миджур".

Източник: actualno.com