Работата по проекта ще продължи две години, като ще бъдат направени анализ и оценка на състоянието на обектите от уранодобива в България. Международни експерти ще посетят управляваните от Екоинженеринг-РМ” ЕООД обекти, ще се запознаят с информацията за състава на рудите, състоянието на подземните и надземните води, предложенията за нововъведения в съществуващите мощности.

Добивът на уран в страната е прекратен през 1990 г., като постепенно са закрити 48-те обекта за уранодобив в България, между тях и този в Смоляновци.

В края на 2004 г. окончателно е приключила рекултивацията на мината в Смоляновци. Входовете на галериите са запечатани с масивни бетонни блокове, затревени са площите край мината, коригирано е и коритото на р. Цибрица. За пълната рекултивация тогава държавата е осигурила 260 000 лв.

Организацията и контрола по техническата ликвидация, биологичната рекултивация, пречистването, заустването и мониторинга на води, както и всякакъв друг мониторинг за ликвидиране последствията от добива на уранова суровина в обектите и засегнатите райони осъществява „Екоинженеринг РМ” ЕООД.

От доклад за 2017 г. на държавната фирма става ясно,че тогава е обявена обществена поръчка за „Текущ ремонт и затваряне на отворени минни изработки” в няколко обекта, между тях и този в с. Смоляновци.

Източник: novinitem.com