Сред малкото задължителни документи, които работодателят трябва да представи, за да получи разрешение да наеме непълнолетно лице, е и оценка на риска на работното място, с което се цели да се докаже, че юношите ще работят в безопасна за тяхното здраве среда. Непълнолетните лица си намират работа най-вече в секторите търговия, ресторантьорство и хотелиерство. Това показва мащабно изследване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EА-БЗР), фокусирано върху свързаните с работата мускулно-скелетни смущения през периода 2018 - 2021 година. Целта е да бъдат използвани в общоевропейската кампания "Здравословните работни места облекчават товара 2021 - 2022 г., координирана от EА-БЗР.

Всеки втори работещ младеж страда от мускулно-скелетните смущения. 45% от работниците под 25 години страдат от едно или повече мускулно-скелетни смущения (МСС). Около 1/3 е делът на младежите на пазара на труда, които се оплакват от болки в гърба, а всеки четвърти от тях изпитва мускулни болки в долната част на крайниците. За сравнение при работниците над 50 години 67% от анкетираните казват, че имат едно или повече МСС. Половината от тях казват, че се оплакват от болки в гърба, а 38% - в долната част на крайниците.

Предвид резултатите от проучването от европейската институция апелират превенцията на мускулно-скелетните смущения да започне още от училище. Според Агенцията изследването показва, че има относително висок дял на разпространение на МСС сред децата и юношите. Отбелязва се, че основна причина за това е продължителното седене, особено при неправилна стойка, при което се засяга долната част на гърба, това от своя страна води до болки и мускулно-скелетните смущения.