Като страна по различни международни договори, България е поела ангажимент да защитава децата от трудова експлоатация и да създаде специална закрила за непълнолетните работници, поради което е въведен и разрешителният режим при постъпването им на работа. Процедурата за издаване на разрешение е максимално облекчена. Искането се заявява от работодателя, който ще наема непълнолетното лице, на базата на едва седем документа. Два от тях се осигуряват от търсещите работа - медицинско свидетелство за всички, а за лицата, които нямат 16 г. и работят в учебно време - план на учебните занятия. Дирекция "Инспекция по труда" по седалище на местонахождението на работното място, където се подава искането, се произнася до седем работни дни, но в повечето случаи и по-рано дори и в пика на подаване на исканията - около началото на лятната ваканция, когато в дирекциите с морски курорти на ден пристигат по повече от 100 броя.

Цялата процедура, както и формуляр за искане за разрешение за наемане на непълнолетно лице, е публикувана на сайта на ГИТ, в рубриката "Административно обслужване", подрубрика "Формуляри". Исканията могат да се подават както по електронен път, така и на място в дирекциите "Инспекция по труда" по местонахождение на работното място.

Освен разрешителен режим, законодателят е въвел още защити за труда на непълнолетните лица. Техният работен ден е 7-часов. Забранено е те да полагат извънреден труд, както и нощен (от 22 ч. до 6 ч. за ненавършили 18 г. и от 20 ч. до 6 ч. за ненавършили 16 г.) Предвиденият за тях отпуск е удължен на 26 дни. Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано деяние и контролните органи на Агенцията сигнализират прокуратурата. За първото полугодие на 2018 г. са подадени седем такива сигнала до прокуратурата, а през 2017 г. те са били шест броя.