Проверени са 1035 предприятия във всички отрасли на икономиката, от които за първи път – 140, както и броя на персонала. Извършени са общо 1358 проверки съвместно с други контролиращи органи и институции

Констатираните нарушения са 5889, най-вече свързани с организация на здравословни и безопасни условия на труд, безопасност и хигиена на труда и трудови правоотношения, от тях неизпълнени предписания – 30.

В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са приложили следните принудителни административни мерки – дадени задължителни предписания – 5597, спрени машини и съоръжения – 89, отстранени работници – 4, въведен специален режим на работа – 1, дадени устни разпореждания от инспекторите – 26

Потърсена е административно наказателна отговорност от нарушителите, включваща съставени актове за административни нарушения и издадени наказателни постановления (НП) – 212 (от тях за неизпълнени предписания–30 и за работа без трудов договор -57) за сумата от 317 000 лв.,

Няма регистрирани тежки трудови злополуки.

Подобрява се организацията по осигуряване на ЗБУТ и информираността на работодателите и длъжностните лица, качеството на оценката на риска, а от там и предприемането на адекватни мерки за предотвратяване и отстраняване на съществуващите рискове.

Във Враца намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения. За периода са изплатени забавени заплати за 1 620 000 лв.

Продължава контролът относно работа без трудови договори, мониторингът и проверките на фирми, извършващи саниране на сгради и работещи по изпълнение на водния цикъл в областта.

Интензивните проверки на новостроящите се сгради и сградите, включени в програмата по саниране, ще продължат и през 2018 г.