Общо констатираните нарушения са 340, свързани с организация на здравословни и безопасни условия на труд, безопасност на работното оборудване, хигиена на труда, трудови правоотношения и др, констатирано е само 1 неизпълнено предписание.

В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са приложили следните принудителни административни мерки: издадени задължителни предписания – 334; съставени актове за административни нарушения. Влезли в сила 6 наказателни постановления за предходен период за сумата от 9 900 лв.

Като цяло чрез инспекционната дейност са подобрени организацията по осигуряване на ЗБУТ в предприятията, качеството на оценката на риска. Благодарение намесата на Дирекция „Инспекция по труда“ Враца намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения. Запериода са изплатени забавени заплати за 11 400 лв. Констатирали сме неизплатени заплати в 1 фирма на стойност 21 000 лв., за което е съставен акт на фирмата.

Продължава контролът относно работа без трудови договори, проверка на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащане труда на работещите, на всички земеделски производители, включително за законосъобразното наемане на работници за сезонна заетост, един от начините за които е сключването на еднодневни договори, в рисковите обекти и такива с висок трудов травматизъм, предвидени в годишния план за съответния месец, както и контрол на строителни обекти.

Продължава кампанията на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа „Здравословни работни места 2018–2019, управление на опасните вещества на работното място“. Благодарение на проект „Контрол на командированите лица“, изпълняван от ИА „Главна инспекция по труда“, в България вече има изграден единен официален национален уебсайт (информационен портал), в който представители на предприятия от други държави, командироващи работници у нас, както и самите командировани лица, могат да намерят информация за трудовото законодателство, действащо в страната.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Сайтът е достъпен на адрес https://postedworkers.gli.government.bg и е с версии на български и английски. Чрез него е осигурена възможност за подаване по електронен път на изискващите се заявления за командироване/изпращане на работници, които чуждестранните работодатели, командироващи у нас, следва да предоставят в Инспекцията по труда.