Това е заявил директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Ива Христова, във връзка със случаите на малария в САЩ и възможността заразата да обхване Европа.

Малария се появи в САЩ за първи път от 20 години насам. Регистрирани са 7 случая - 6 са във Флорида, а един в Тексас. Това са първите случаи на заразата от 2003 година.

Обикновено в САЩ се лекуват около 2000 души годишно, но това са хора, които са се заразили извън страната при пътувания до Африка или Южна Азия.

Болестта се смяташе за изкоренена на местно ниво от 1951 година.

"Имаме условия и за маларийни комари в България, затова всъщност се взимат мерки срещу популацията на тези насекоми със съответните пръскания в съответното време и проследяване на ефекта от него. Пръскането трябва да стане рано през пролетта, за да няма след това разпространяване на жилещите насекоми", посочи Христова.

Директорът на НЦЗПБ обясни и какви мерки да вземем при ухапване от комар.

"Това, което първо се наблюдава при ухапване от комар е една малка папулка, която по-скоро се дължи на алергичната реакция на организма. Т.е. при по-алергични индивиди петното, пъпката, плаката ще е по-голяма. Но допълнително и човек се алергизира. Т.е. на всяко следващо ухапване подсилва вече личната реакция. И затова при по-изразени такива симптоми може да се дадат антихистаминови препарати или антиалергични, както са популярни при хората".


Източник: vesti.bg