Областният управител Малина Николова също присъства на тържественото отбелязване на Деня на народните будители в НУ "Св. Софроний Врачански".

По повод празника бяха връчени грамоти на изявени учители на учебното заведение. Областният управител Малина Николова връчи наградата „Свети Софроний Врачански“ на младия учител Добромир Никифоров за участие в инициативите, посветени на 280-тата годишнина от рождението на небесния покровител на Враца и 110-тата годишнина от основаването на началното училище.

„За мен е голяма чест да споделя с Вас този празник в училището, в което аз съм учила, за да Ви поздравя по повод този най-духовен и светъл празник. Духовното средище НУ „Св. Софроний Врачански“ години наред изгражда личности, които успяват и продължават будителската роля на нашите предци. Този устрем трябва да продължи и аз съм уверена в това, защото тук работят едни от най-добрите начални учители, начело с директора Антоанета Сиракова. Вашите ученици печелят най-престижните награди, благодарение на труда и усилията на преподавателите, което е истинско будителство в днешно време. Пазете святото име на Свети Софроний Врачански! Честит празник!“, отбеляза в приветственото си слово Малина Николова.

Областният управител, председателят на Инициативния комитет по отбелязване на паметните годишнини и избран за кмет на Община Враца Калин Каменов и директорът Антоанета Сиракова, откриха новоизграденото спортно игрище в двора на училището, което вече е любимо място за игра на малките възпитаници. В спортното съоръжение са вложени близо 40 000 лева от бюджета на Община Враца и то предоставя възможност за занимания на учениците.

Антоанета Сиракова благодари на Калин Каменов, по чиято инициатива е изградено игрището и пожела успешна реализация на нови съвместни проекти.

В знак на преклонение пред живота и делото на Свети Софроний Врачански, областният управител Малина Николова поднесе цветя пред паметника на народния будител.