© Община Монтана

Там ще се проведе тържествена церемония с участието на възпитаници на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат представители на училища и културни институции.

Те посвещават още няколко събития на празника. Детски отдел на РБ „Гео Милев“ е отредил дните от 25 до 27 октомври на народните будители. С презентации пред подрастващи ще бъде откроен приносът на най-ярките възрожденски дейци - учители, духовници, писатели, които със силата на словото допринасят за събуждането на националното самосъзнание. На 1 ноември библиотеката ще е домакин на матине с потомствената килимарка Сийка Тачева от Чипровци. Ще бъде представена нейната книга „В люлката на времето“. Началният час е 10:30 ч.

Празникът и на 94-тата годишнина от рождението на Йордан Радичков са поводите, вдъхновили и празничния концерт на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, който ще започне в 18:00 ч. на 25 октомври в Младежкия дом. Ден по-късно на същото място ще се проведат и 48. Краеведски четения, посветени на Деня на народните будители, 200 г. от рождението на Найден Геров и 100 г. от Септемврийското въстание.