От представените от водача документи установили, че той е сръбски гражданин. В товарния отсек на автомобила били открити 20 лица, отговарящи на рисковия профил „нелегален мигрант“.

В хода на разследването чужденците свидетелствали, че са от Сирия. Чрез социалната мрежа Facebook били се свързали с група, занимаваща се с трафик на мигранти. Постигнали уговорка с неизвестно лице да бъдат преведени срещу заплащане от Турция до държава в Западна Европа. По пътя от Истанбул до България били придружавани от различни мъже. В покрайнините на гр. София мигрантите били натоварени в автомобил, който да ги транспортира до границата със Сърбия, но били разкрити от полицията.

Водачът Г.В. признал вината си. Знаел, че противозаконно подпомагал мигрантите, които нямали разрешение да пребивават на територията на България.

Престъпното деяние е извършено с цел имотна облага, по начин, опасен за живота на превозваните в МПС, както и по отношение на 20 лица, сред които имало и едно, ненавършило 16-годишна възраст.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои делото да продължи в съда.