На път между гр. Вълчедръм и с. Септемврийци бил установен товарен автомобил, м. „Ситроен“. Полицаите опитали да спрат за проверка превозното средство, но водачът му не се подчинил. Продължил с висока скорост и реализирал пътнотранспортно произшествие, като се блъснал в стена на частен имот в гр. Вълчедръм, след което избягал.

Незабавно били предприети оперативно-издирвателни мероприятия по установяването на водача и пътниците от автомобила. В района на инцидента били открити девет лица от мъжки пол, които заявили, че са от Сирия.

Чужденците изяснили пътя, по който били транспортирани от Турция до България, като целта им е била Западна Европа. Планирали сами да преминат българо-сръбската граница.

Същия ден водачът на автомобила – гражданинът на Литва В.А., е бил установен и задържан в района на с. Искрец, община Своге. Той е бил разпознат от мигрантите.

Извършителят е бил привлечен към наказателна отговорност за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територия на страната в нарушение на закона. Сред превозваните от него сирийци е имало и непълнолетно лице. Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъпление, в което е обвинен В.А., се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляда лева.

Предстои делото да продължи в съда.