© МВР

Взети са всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред и е създадена организация за недопускане на сериозни нарушения по време на предстоящите празници, допълни и главен комисар Христо Терзийски. Той уточни, че са проведени предварителни срещи с представители на местната власт, за да се осигури по-сериозно полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора, като охраната на обществения ред да се поема и от посочените структури.

Предвид очакваното интензивно предвижване, са предвидени превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организираните ученически и групови пътувания. В периода 13-17 април ще се проведе и специализирана полицейска операция "Алкохол и неправоспособност”. Ще бъде завишен контролът, особено в районите на питейните заведения и църкви.

По данни, оповестени от директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населените“ гл. комисар Николай Николов, са проверени 1484 обекта за пожарна безопасност - църкви, манастири и параклиси. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения. Проведени са разговори, дадени са указания на служителите на храмовете с цел недопускане на инциденти. Осигурени са и пожарни екипи и автомобили, които ще дежурят пред по-големите храмове. Главен комисар Николай Николов припомни и някои от основните правила за недопускане на нежелани инциденти в църквите: хората да внимават когато се придвижват със запалени свещи; да запомнят евакуационните изходи, и да не оставят запалените свещи без надзор в домовете си.

Продължават срещите с граничните структури на съседните държави за договаряне на мерките за по-бързо преминаваме на граничните пунктове, уточни заместник-директорът на Главна дирекция "Гранична полиция“ ст. комисар Стоян Иванов. Предвиден е достатъчен личен състав с опция за работа на всички трасета. Граничните контролно-пропускателни пунктове ще работят без прекъсване, дори и по време на смяна на дежурните екипи, отбеляза Иванов. Той посочи, че ще има опция за осигуряване гъвкавост в работата на дежурните смени чрез облекчени проверки, което се предполага българското и европейското законодателство. Ст. комисар Иванов призова пътуващите с деца задължително да носят ксерокопие на декларацията за съгласие на отсъстващия родител за това, че детето ще пресича държавната граница.

Съмнителни багажи и лица със съмнително поведение също ще бъдат проверявани в нощта на Великден около храмовете. Ст. комисар Маринов призова гражданите да проявяват повече бдителност, в случай че забележат хора със съмнително поведение или багаж да сигнализират на тел. 112 или на най-близко намиращия се униформен. Той обясни, че по време на самите празници ще има патрули и в кварталите на столицата с оглед предотвратяване на кражби по домовете, когато повечето жители на София ще са извън града. Създадена е и организация патрули от КАТ да улесняват трафика, особено на изход на София. Същевременно напомни на водачите да проявяват повече толерантност и търпение при ситуациите, в които ще се наложи да изчакват на определени пътни участъци.

Комисар Бойко Рановски уточни, че е създадена организация за безпроблемно напускане на автомобилите основно на изходите на столицата. Със заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" на 17 април, понеделник, от 16:00 до 20:00 часа ще бъдат спрени тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и част от републиканската пътна мрежа. Очаква се увеличен трафик и натовареност по автомагистралите "Люлин", "Струма" и "Хемус", където на места продължават ремонтните дейности. Рановски обобщи, че е през празничните дни е осигурено максимално полицейско присъствие и контролът ще бъде засилен навсякъде.