Операциите са с основна цел предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите, и се провеждат съвместно със сили ЗУ“Жандармерия“. Извършени са проверки на адреси на лица от криминален контингент, проверки по подадени сигнали за нарушения за нарушаване на изборното законодателство. Служителите на МВР по места, както и създадените мобилни оперативни групи посещават всеки сигнал, като цялата информация и събраните материали по конкретен сигнал се докладват на прокуратурата. До момента са отработени десетки сигнали на територията на цялата област.

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас деня на изборите. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта, гражданите могат да поискат издаване на удостоверение за гласуване.

Работното време на сектор „Български документи за самоличност“- Враца:

10 юли: от 08:30ч. до 17:30ч.

11 юли: от 08:30ч. до 19:30ч.

До 12 юли, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112. На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите могат да съобщават за забелязани от техния или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.