Избраните професии в проекта „Един ден в професията“ на консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА са базирани на проучване сред ученици на елитни гимназии в страната. Сред най-желаните са човешки ресурси, интериорен дизайн, креативен бизнес, журналистика, туризъм, право, медицина, ветеринарна медицина и др.

До началото извънредното положение в страната проектът се е провел в реална професионална среда в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас. Учениците пробваха какво е да си родиоводещ, говорейки по микрофон, участваха в изготвянето на реален архитектурен проект, прекараха часове в рекламна агенция, в адвокатска кантора и много други.

В наложилите се онлайн обстоятелства децата ще имат същото пълноценно изживяване, задавайки въпроси на представители на различни бизнеси. Предстоят срещи с писател и журналист, интериорен дизайнер, експерти по право, нестопанско право и социално предприемачество, както и професионалисти в областта на човешките ресурси. Децата ще се запознаят с предизвикателствата и трудностите на професиите, с определени специфики на дадена работна сфера, с бъдещето на професиите и възможностите им за адаптиране в различни условия. Онлайн срещите ще се случват под формата на дискусия, така че бъдещите студенти да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват при избора на специалност за професионалното им развитие.

Онлайн вариантът на проекта „Един ден в професията” позволява в него да се включат ученици от цялата страна. Към момента за месец април участие са заявили ученици от София, Пловдив, Дупница, Варна, Бургас, Нови Искър, Стара Загора, Своге и гр.

Датите за виртуалните посещения през април са обявени на страницата на ЕДЛАНТА, а регистрацията е безплатна след попълване на формата за участие: https://www.edlanta.com/blog/projects/edp-virtualni-poseshteniya