По отношение на ловците, Манев увери, че всички оръжия запазват режима си, който притежават към момента. Той отбеляза, че са гласували отпадането на прословутата точка 7 в закона, която гласи, че при 3 административни акта за наказания се отнема разрешителното. „Това е една точка, която беше огромен дебат в обществото. Няма я вече“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Манев допълни, че са отстранени проблемите, които са съществували за колекционерите на оръжия и организациите, правещи възстановки на исторически събития. „Създадохме процедура, по която ще могат законно да придобиват барута и всичко, което им е необходимо и да го отчитат по законов ред, така че да няма полузаконни или незаконни неща“, коментира той.

По въпроса за регистрите Манев заяви, че данните за закупени пистолети ще бъдат подавани и от търговците, а не само от купувачите. Това се въвежда, за да има двойно засичане и да може такава сделка с оръжие да е контролируема.

Манев уточни, че част от текстовете, които касаят административните мерки, влизат в сила с отложена дата, но другите влизат в сила веднага. „България е една от уникалните държави по отношение на оръжията. Никога в България оръжие, дори по времето на турското робство, не е било приоритет на богатите“, завърши Манев.

Източник: monitor.bg