С промени в Закона за народните читалища правителството предлага облекчаване на процедурата за вписването им в публичния регистър, поддържан от Министерството на културата. Предлага се заявлението да може да се изпраща и по електронен път, а министърът да се произнася в 14-дневен срок от датата на подаването му.

Цялата процедура ще бъде описана в наредба на министъра на културата, като изискванията към читалищата и читалищните сдружения ще бъдат максимално облекчени с оглед възможностите за служебно събиране на информация от публичните регистри.

С изменения в нормативната уредба се отменя изискването към лицата, които кандидатстват за оправомощаване за проверка на средства за измерване да предоставят удостоверение за актуално състояние, ако са регистрирани по Търговския закон, или копие от нормативния акт за лицата, създадени от Министерския съвет или от друг държавен орган.

Правителството отмени Наредбата за безопасност на запалките, защото вече съществува хармонизиран европейски стандарт по същата тема. Целта е да няма двоен режим при доказване безопасността на пусканите и предлагани на пазара запалки и намаляване на административната тежест за икономическите оператори.

Източник: actualno.com