Три награди спечели лентата "Дюнкерк". След големите победители се откроиха Франсис Макдорманд, която грабна статуетката в категорията "Главна женска роля". Гари Олдмн пък взе наградата в категорията "Главна мъжка роля".

Водещият на 90-ата церемония за връчване на наградите "Оскар" Джими Кимъл откри шоуто, шегувайки се с гафа от миналата година, когато бе сбъркано името на филма победител и бе обявено, че това е "Ла Ла Ленд", вместо "Лунна светлина". На миналогодишната церемония Фей Дънуей обяви по погрешка "Ла Ла Ленд", вместо "Муунлайт" за носител на статуетката за най-добър филм.

Миналата година грешката бе предизвикана от връчването на погрешен плик с име в него от разсеян служител на компанията "Прайс Уотърхаус Купърс" на връчващите наградата Фей Дънауей и Уорън Бийти. "Това беше много смешно, но няма да с повтори", каза Кимъл. Той препоръча тази година всеки, който си чуе името, да не бърза да става, а да изчака няколко минути.

Водещият се пошегува, че статуетката "Оскар" е идеалното въплъщение на момента с разкриването на сексуалните посегателства и тормоз, защото тя няма пенис. За да получи наградата си за най-добри костюми към "Призрачна нишка", Марк Бриджис пристигна на сцената в компанията на актрисата Хелън Миран, качени на... джет.