"Тази година имахме 22 кандидатури, като ни беше изключително трудно да изберем кои да продължат, тъй като всички отговарят на условията. Ние опитваме всичко да съберем в едно - и компетентността на детето, неговата езикова култура, неговата емоционалност, която ни предава в есето, личната история доколко кандидатът има нужда от тези средства. Разбира се, децата пазят достойнството си и не можем да преценим, но тук е мястото на класните ръководители. Тази година имаме много силни намеси на учители, които се застъпват за ученици. Обаждат ни се повторно, за да ни разкажат какво се случва с тези ученици. Имахме дете, което преди половин година родителите са дали в дом за грижа. Имахме дете, което преди броени дни е загубило родител. Имаме дете, което се грижи за брат и сестра, които трудно се адаптират. Не мога да кажа, че всички тези житейски истории не ни разстроиха много и трудно се концентрирахме. Хубавото е, че децата показват едно достойнство, една борбеност, едно желание за развитие, в което ние се фокусираме", каза председателят на фондацията Станислава Рашева.

17 са младежите, които от фондацията имат възможност да подкрепят през тази учебна година. Те ще получат освен средствата, обещани по стипендиантската програма и подкрепа във всяка една ситуация, когато се обърнат към фондацията, обясни Станислава Рашева.

"Надявам се наистина нашите усилия да дадат плодове и тези 17 деца, които избрахме за наши стипендианти да имат спокойствието, че сме "осиновили" успеха им и се радваме като родители на техните малки победи и на големите им победи."

Учениците с отличен успех ще получават по 120 лв. месечно, а тези с много добър - 80 лв. Месечната стипендия за студенти в първи курс е 150 лева.

Предстои от фондацията да обявят осмото по ред издание на конкурса "Млад благотворител", който дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за благотворителна кауза.

Сред младежите, на които фондацията помага, е момиче от Ботевград. За каузата разказва председателят на фондацията Станислава Рашева.

"Много ни впечатли, защото има фокус върху професия, която тя иска да учи - счетоводство. Иска да бъде много добър счетоводител. Това, което ни впечатли е, че тя е намерила онлайн курс, който кара онлайн. Единственото, за което се чуди как ще намери средства, е за изпита, който е платен. Естествено от фондацията ще помогнем за изпита, но остават нейните усилия и желание тя сама да се подготви за нещо, което иска. Който от вашите слушатели би се поинтересувал да подкрепи фондацията и конкретно тази кауза, ние имаме нов уеб сайт, в който това се случва с много леки стъпки, с много възможности за правене на дарение. Бихме се радвали, защото сумите не е нужно да бъдат големи, нужно е да са от сърце и навреме."