Състезанието се организира за седма поредна година. То е част от графика на националните състезания по професии през учебната 2018/2019 г. на Министерството на образованието и науката. Кандидатите ще решават два теста - първият е с множествени отговори и една електротехническа задача.

"Целта на тази инициатива е да покажем на младите и талантливи хора, че те са желани и ценени в България, че имат възможности за професионална реализация в родината си и се надяваме по този начин да ги задържим в България. Българската енергетика се нуждае от тях“, заяви Евгения Накова, директор "Човешки ресурси" в "ЧЕЗ България" ЕАД.

Финалният кръг на състезанието ще бъде в края на март. Тогава ще се състезават представителите на шест училища - победители във втори кръг. Класираните на първите три места (по двама ученика от всяко училище), ще получат стипендия от ЧЕЗ в размер на 500 лв. (преди облагане с данъци) и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения - Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника, Минно-геоложкиа университет "Св. Иван Рилски" и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Допълнителна информация за регламента на състезанието и периодите на провеждане на отделните кръгове може да бъде намерена на сайта на конкурса "Стани стипендиант чрез ЧЕЗ".