В рамките на културния форум участниците ще представят културата и обичаите на местните общности от двете страни на границата. Ще има майстор тюфекчия, който ще покаже реставрирано старинно оръжие. Майстор грънчар пък ще запознае посетителите с антична керамика и копия на исторически предмети. Професионален готвач ще приготви традиционни ястия от Северозападна България. А храната за душата ще бъде осигурена от писателя и разказвач на колоритни истории за обичаите, традициите и културата на тази част от страната ни - Стоян Николов – Торлака. Ръчно изработени битови и арт сувенири, кошници и панери от хартия, накити от глина, естествени камъни и сувенири от природни материали, 3D изделия от хартиени ленти допълват списъка с уникални творби, които посетителите ще могат да видят.

Сръбската страна ще бъде представена от няколко винарни и места за етно туризъм. Ще бъде показано и производство на млечни продукти по съхранена вековна традиция, както и специален вид колбас, т. нар. гладена наденица, а също и традиционен начин за приготвяне на концентрирани алкохолни напитки. Сръбските участници ще се представят чрез онлайн връзка.

Освен концертната програма и участието на изложителите, фестивалът ще предложи и различни атракции и други дейности по интереси - занаяти, фолклор, история.