Издаването на „Белязани лебеди” е с цел подкрепа на различни благотворителни каузи. Елена Павлова дарява голяма част от приходите от книгата за помощ на деца с аутизъм, друга част на Фондация "Дивите животни”, които се занимават със спасяване и връщане в природата на диви животни, а друга част за дарение за спешна операция на дете в нужда. Затова "идеята на книгата е да бъде самоиздадена”.

Публиката се наслади на нов морски разказ на Елена Павлова, озаглавен "Обувки от крокодилска кожа”, който ще вземе участие в конкурса „С море в сърцето”. Ива Генинска, главен експерт "Култура” при Община Монтана поднесе поздравления към авторката, придружени с красив букет.

Елена Павлова е "Посланик на Регионална библиотека "Гео Милев” - Монтана" и един от основните ѝ дарители. Тя е автор на повече от 30 книги в жанровете фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри, виден преводач и международен съдия по кинология. Носител е на много награди през последните 30 години, тъй като започва да пише едва на 9 години. Изявява се с псевдонимите Лени Кинг, Върджил Дриймънд, Ким Нюмън, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел.