Тази година за първи път бяха отворени две групи, в които повече от 80 участника, три пъти седмично в рамките на 7 седмици имаха възможността да се включат активно в интересните образователни занимания, които библиотекарите от Детския отдел и доброволците бяха подготвили за тях. Те показаха завидни творчески умения, натрупаха много нови знания и се запознаха с нови приятели, с които преживяха щастливи мигове.

На последното си творческо занимание за това лято, децата изработиха емотикони, чрез които пресъздадоха своите впечатления от Лятната програма. А тя включваше различни образователни инициативи, които целяха усвояване на много нова полезна информация и възприемане на по-сериозни предмети като математика и четене по забавен начин.
Участниците търсиха съкровища в библиотеката, играха отборни игри с буквите, направиха сами книжки с приказки и поуки, сами написаха нови приказни истории със стари герои, направиха и подходящи илюстрации към тях. Четоха книжки, упражняваха смятането като откриваха цветовете на числата, апликираха и създаваха триизмерни модели на букви по време на занятието „Забавна азбука”, научиха се как се опазва околната среда, като сътвориха от отпадъчните материали красиви и практични органайзери, използваха знания по геометрия, за да направят торта от картон с геометрични фигури, както и красиви предмети за украса на дома.
Направиха и прекрасни рамки за снимки с продукти от кухненския шкаф на мама, забавляваха се с интерактивната игра млад фермер, където показаха завидни познания по биология, но най- интересна за всички бе темата „Аз обичам България“- изтъкахме българското знаме на саморъчно направени станчета с жива вълна. Разбира се имаше и дни за забавно кино и игри.

Занятията завършиха със споделени емоции и много настроение. Завеждащият Детския отдел на библиотеката – Мирелла Младенова „благодари на участниците в лятната програма, на доброволците и на целия екип на библиотеката за невероятната творческа атмосфера, която помогна на децата да покажат най-добрите си страни, да се научат да работят в екип, да си помагат и да използват своите невероятни идеи, за да творят около себе си красота и доброта”.