Част от екипа е проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ и специалист по ортопедия и травматология. „Решихме, че е време да излезем извън рамките на „Пирогов“ и да помагаме. В болницата има 10 специалности, свързани с лечението на деца. Желанието ни е да направим всичко възможно за добра комуникация както с личните лекари и педиатрите, така и с колегите в по-отдалечените градове на страната и ако има нужда, винаги да сме на разположение“ – каза проф. Балтов по време на срещата. Той допълни, че успешно е направена обществена поръчка във връзка с консумативи за лечението на деца към Фонда за лечение на деца и това дава възможност те да бъдат безплатни за малките пациенти от цяла България.

Прегледите във Видин се провеждат в рамките на кампанията „Национална програма Детско здраве – Пирогов“. Д-р Асен Меджидиев, специалист по УНГ(уши, нос и гърло) и инициатор на кампанията обясни, че началото е поставено преди 5 години, заедно с доц. д-р Христо Шивачев и към тях се присъединяват още лекари от различни специалности. Поради големия интерес е взето решение тя да се разшири извън столицата. До момента са прегледани над 5000 деца в цялата страна. Идеята е да се посетят повече градове, с цел превенция, установяване на по-добър контакт с общопрактикуващите лекари и педиатрите по региони, за да може да се помогне за осъществяването на високо специализирани дейности и изследвания.

В екипа, който преглежда във видинската болница са включени едни от най-добрите детски специалисти от университетската болница по УНГ, травматология, хирургия, урология, офталмология. Над 200 са предварително записаните деца за преглед.

Огнян Ценков съобщи, че ще има и следващи посещения и проследяване на процеса на лекуване на тези деца, които имат здравословни проблеми. „Има идея да бъде проведена среща с общопрактикуващите лекари, на която да се обсъдят въпроси, които ще подпомогнат тяхната здравна дейност, както и възможностите за специализация в „Пирогов“. Пожелавам успех и на добър час на целия екип!“ – каза кметът на Видин.