Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис коментира: "България вече изпълнява номиналните изисквания от Маастрихт за ценовата стабилност, обществените финанси и конвергенцията на дългосрочните лихвени проценти. Приветстваме настоящата работа на българските власти за включване във валутния механизъм (ERM II), така че да бъде изпълнено и изискването за стабилност на валутния курс".

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза: "Днешният доклад е преглед на постигнатия напредък към изпълнението на изискванияата за конвергенция - приемния изпит за присъединяване към еврозоната. Засега нито една от седемте оценявани държави не отговаря на всички правни условия за такова присъединяване. В същото време една от ключовите поуки от последните две десетилетия е, че за да има успешното присъединяване на държавите в еврозоната, действителната икономическа конвергенция е също толкова важна, колкото и номиналната.

Затова е важно държавите, които желаят да се присъединят към еврозоната, да работят усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на положението със заетостта и преодоляване на неравенствата. Комисията има готовност да окаже съдействие, включително чрез новия бюджетен инструмент, който ще представим следващата седмица".

Присъединяването към еврозоната е отворен и основан на правила процес. Докладът се основава на изискванията за конвергенция, наричани също "критериите от Маастрихт", които са посочени в член 140, параграф 1 от договора за Европейския съюз. Изискванията за конвергенция включват ценова стабилност, стабилни обществени финанси, стабилност на валутните курсове и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Оценява се също съвместимостта на националното законодателство с правилата на икономическия и паричния съюз. В доклада се стига до заключението, че:

Всички засегнати държави изпълняват изискванията за обществените финанси.

България, Чехия, Хърватия, Унгария и Швеция изпълняват изискването за дългосрочните лихвени проценти.

България, Хърватия, Полша и Швеция отговарят на изискването за ценова стабилност.

Нито една от държавите не изпълнява изискването за валутния курс, тъй като нито една от тях не членува във валутния механизъм (ERM II): преди влизането в еврозоната се изисква участие в този механизъм за поне две години, през които да не се наблюдават значителни отклонения.

В доклада се прави оценка на тези формални условия за присъединяване към еврозоната и се посочва, че с изключение на Хърватия, в никоя от посочените държави законодателството не е напълно съвместимо с правилата на икономическия и паричния съюз.

Комисията разгледа и други фактори, посочени в договора, които следва да бъдат взети предвид при оценяването на устойчивостта на конвергенцията, и установи, че в икономическо и финансово отношение държавите извън еврозоната са добре вписани в ЕС. Някои от тях обаче все още изпитват макроикономически слабости и/или са изправени пред предизвикателства, свързани с тяхната бизнес среда и институционална рамка, които може да създадат заплаха за устойчивостта на процеса на конвергенция.

Постигането на конвергенция и изграждането на стабилни икономически структури са от съществено значение за напредъка на ЕС и за безпрепятствената работа на еврото. Комисията е поела обещание да съдейства на държавите извън еврозоната да се подготвят за присъединяване към общата валута. Службата за подкрепа на структурните реформи помага при разработването и изпълнението на конкретни реформи и за укрепване на възможностите на държавите за реформи. Като част от своите предложения за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз ЕК предложи да се създаде работен процес в рамките на действащата програма за подкрепа на структурните реформи, за да може при поискване да се предоставя техническа помощ на държавите, които се подготвят за присъединяване към еврозоната.

ЕК обяви намерението си да предложи създаването на специален механизъм за сближаване за държавите извън еврозоната, които желаят да се присъединят.

Участието в този механизъм ще бъде доброволно и ще се предоставя техническа и финансова подкрепа.

Според проучване на Евробарометър подкрепата за въвеждане на еврото в държавите извън еврозоната, обхванати от доклада, се е покачила с четири на сто спрямо данните от миналата година, като достига 51 на сто. Това следва представянето на проучване Евробарометър през декември 2017 г., което сочи, че подкрепата за еврото сред гражданите от еврозоната е на най-високото си равнище от 2004 година.

Докладът за конвергенцията е основа за вземане на решение от Съвета на ЕС за това дали дадена държава в ЕС изпълнява условията за присъединяване към еврозоната.

Такива доклади се представят на всеки две години, или когато има конкретно искане от държава за оценяване на нейната готовност да се присъедини към еврозоната, какъвто беше случаят с Латвия през 2013 г.

Всички държави от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, са задължени да се присъединят към еврозоната.